Online-forening for NaturFotografer Online-forening for NaturFotografer
 
  ©   
Login

Sign up

The Gallery

Gallery "X"

Forums

Articles

NaturePhotos

Documentary, Nature, Controlled Environment, Studio, Creative, Man & Nature
   
The Gallery
Vis forrige
Tilbage til listevisning
Vis næste
Geranium argus, Aricia eumedon See more pictures of the species
 Chokoladebrun Blåfugl Aricia eumedon
Data: Canon EOS-1D Mark III, 60mm - f/10.0, 1/250sec, ISO400
Original filesize: 2068 x 2240 pixel
Captured
on 06/08-2008
Löderup Strandbad, Skåne. Sverige
Author: Lars Andersen
www.danske-natur.dk
Uploaded
02/17-2010
See more pictures by Lars Andersen
Categori: Documentary
Description:
Chokoladebrun Blåfugl, Aricia eumedon ssp.: arenicola, (Burrau, 1953)

Chokoladebrun Blåfugl, Aricia eumedon ssp.: borealis, (Wahlgren, 1930). Tidligere slægtsnavn; Eumedonia. Flyver i skovlysninger, blomsterige enge i lavlandet, og birkeskoven oppe i fjeldet, tæt forbundet med dens foderplante som er Skov-Storkenæb, Geranium sylvaticum. Hunnen lægger æg i blomsten tæt på støvdragerne, larven lever i frøanlæggene før overvintring. Overvintrede larver æder nye skud. Flyvetiden er i lavlandet Juni, senere oppe i fjeldene i Juli. Er ensfarvet mørkebrun på oversiden, som friskklækket et blåsort skær. Hunnen har røde sømpletter på bagvingen overside. Undersiden lysegrå med grønlige rodskæl, med utydelige pletter, ofte manglende. Kendes på bagvingens underside, hvor den har en tynd hvide stribe fra midtplet ud mod sømkant, hvor den har fine røde sømpletter. Nogle gange er den hvide stribe manglende.

Der findes en relict forekomst i det sydøstlige Skåne ssp.: arenicola, (Burrau, 1953). Som har klare tydelige pletter på undersiden og gulgrå grundfarve. Den er ret stor i vingefang: 30-32 mm. Det var H. Rambring der gjorde opmærksomhed på denne særlige form fra Sandhammeren, 1951. Dens larve lever på Blodrød Storkenæb, Geranium sanguineum som vokser på stejle sydvestvente skrænter, der skal man gå forsigtigt som fotograf, ellers er man på r..tur! Den er sjælden og svær at finde. Flyvetiden er fra sidst i Maj til ind i Juni. Findes fra Hammars backar, Kåseberga hamn, Löderup Strandbad, Hagastad Naturreservat hvor Daniel Dolfe har fundet den, Sandhammaren til Brantevik. Sidst i juni kan man se Chokoladebrun Blåfugl i Löderup Strandbad flyve sammen med nyklækkede Sortbrun blåfugl som ligner den på oversiden, og dens larve lever på samme foderplante. Bag kystskrænterne i Löderup ved kystvejen findes Rødplettet blåfugl som flyver i 2 kuld, Maj-Juni og Juli-August.

Chokoladebrun Blåfugl er fundet en gang i Danmark ved Blåvand nord for Esbjerg i 1997 af Uffe Terndrup, dette eksemplar manglede den hvide stribe på bagvinge underside. Det er muligt at der findes nogle oversete bestande i Vestjylland. Dens foderplante Storkenæb er almindelig flere steder i Vestjylland! Anden dansk navn er Stregblåfugl. På engelsk hedder den Geranium argus, på Tysk: Storchschnabelbläuling, på svensk: Brun Blåvinge, og på Norsk: Brun Blaavinge. Citat :Lars Andersen 20 juni 2007: http://www.danske-natur.d...

To the frontpage        To the Top

About us! | Guidelines | Contact Addresses | Links

© Photos - Authors  |  © Data - Naturephotos.dk  |  © Applications - Joe's Webdesign,  2009-2020 - All rights reserved.
 
eXTReMe Tracker