Online-forening for NaturFotografer Online-forening for NaturFotografer
 
  ©   
Login

Sign up

The Gallery

Gallery "X"

Forums

Articles

NaturePhotos
Journeys

Tyrkisk efterår

11/08-2013 at 08:37

Ole Andersen Ole Andersen writes::  Oktober er oplagt til et trip mod varmere strøg. Man skal lige sniffe lidt til det gode vejr en sidste gang..
Men store dele af Europa er på ingen måde garanter for anstændigt vejr så sent på året. Star Tour havde en uge til salg med hotellejlighed til et par tusser pr. deltager, i den lille ferieby Icmeler nær Marmaris. Græske Rhodos ligger ude i vandet et kort stykke herfra. Altså den sydvestlige del af Tyrkiet.
Er man til trækfugle, er Tyrkiet ikke et dårligt valg. Jeg skulle blot daske rundt og jagte hominidernes adfærd og skyde nogle insekter. Måske en enkelt sejltur.

Som ventet møder man et udtørret landskab efter den lange sommer. Så er turistghettoen ikke så dårlig! Den daglige slentretur langs havnefronten skete i nærheden af næsten utallige spisesteder og hoteller. Her holder man den pæne stil med gode beplantninger. Hække med Ildkrone, Hibiskus og Bougainvillea (trillingranke) for at nævne de mest almindelige. På ingen måde tyrkisk flora, men insekterne er jo ligeglade!

Efter et par dages jagt på denne nære biotop, søgte jeg mod mere rå og ydmyge steder udenfor byen. En bjergskrænt og et lille stenbrud gav andre oplevelser. Og så var den uge brændt af...

Bredpanden er fra stenbruddet. Det må være Erynnis tages? Ser noget anderledes ud end de eksemplarer, jeg har mødt i Norden, selv adfærden forekom anderledes. men den flyver jo også et helt andet sted, så mon ikke det er Gråbåndet bredpande?

Author: Ole Andersen

Denne forekommer også bekendt. Mit forslag er Grønbroget kålsommerfugl (Pontia edusa)...

Author: Ole Andersen


En udbredt svirreflue i oktober var denne art, af størrelse omtrent som den store gedehams. Artsnavnet er afsløret mod slutningen i denne artikel...


Author: Ole Andersen


Tyrkiet har en forunderlig forårsblomstring med et passende insekteldorado. Forventningerne var derfor noget afdæmpede i oktober. Men sommerfugle og andet lod sig opdrive. Mest talrig var Duehale.

Author: Ole Andersen


Høsommerfugle var også at opdrive, ikke alle i god stand. Denne var smukt intakt. Colias sp......?

Author: Ole Andersen


Honningbierne samlede nektar, såsnart solen vågnede, her i Hibiscus

Author: Ole Andersen


Her er landskabets suverænt mest populære plante blandt honningbier. Voksede på ret ydmyge steder. Umiddelbart en del lighed med Rosmarin, sås i op til et par meters højde. Formodning om art..?

Author: Ole Andersen


Tak for mails! Jeg har fået flere mails, men nogle af jer har glemt at anføre afsender. Og jeg har nu besvaret alle mails.
Ja, selvfølgelig er det Carcharodus alceae. Den kaldes nu Marmorbredpande, også Katostbredpande. - Og da jeg lærte sommerfuglenavne, er vi tilbage i Langers tid. Dengang var en Katostbredpande noget helt andet. Siden har jeg opgivet at følge med i navngivningen, men godt at I holder ud og følger med!
Og Colias crocea, som nogle kalder croceus, takker jeg også for - Orange høsommerfugl.
Beklager, at jeg har placeret mine spørgsmål i "Artkler" - havde rent overset, at man ikke kan svare på disse indlæg, men jeg skal sørge for at placere jeres svar.


Lille ildfugl, vover jeg at skrive...

Author: Ole Andersen


Når solen dykkede ned bag bjergene, kom der liv i fuglene. Så sad jeg med aftencigaren og nød kendte fuglefløjt fra bl.a. rødhalsen.
Skov- eller løvsanger? Jeg har valgt at tro på løvsanger. Desværre kom den kun frem i det meget spæde lys aften eller morgen. Her fouragerer den i hotellets Hibiscushæk efter bladlus. Og exponeringstiden blev kriminelt lav. Men det var pudsigt at se den arbejde.

Author: Ole Andersen
Author: Ole Andersen


Den gav opvisning, så jeg kunne skyde fra balkonen.

Author: Ole Andersen


Denne kraftige og foretagsomme bi så man jævnligt.

Author: Ole Andersen


Byens mest udbredte vejtræ var nerie (Nerium oleander). Om det er en hjælp til id, ved jeg ikke, men på sådan en stamme fandt jeg denne kæmpe pragtbille, en Capnodis sp.
Den store C. tenebrionis er kendt fra Sydeuropa og bliver op til 25 mm lang. Denne er ca. en cm. større. Der er en tornet gevækst på hovedet. Et imponerende dyr.

Author: Ole Andersen


Der kan næppe herske tvivl her: Lampides boeticus

Author: Ole Andersen


Oversiden blev der også lejlighed til at fotografere

Author: Ole Andersen


Jeg har endnu ikke vovet at sætte navn på guldsmeden. Men den forekommer bekendt.
Opklaringen kan læses ved et andet guldsmedefoto i denne artikel!

Author: Ole Andersen


I frontal gengivelse

Author: Ole Andersen


Det afsvedne landskab rummer et stort antal græshopper. Nogle af dem er ganske sære fremtoninger, men fælles er deres camouflagetalent. Også på en klippe falder de godt sammen med omgivelserne. Her en af de større.
Nogle af arterne har smukt farvede flyvevinger, som lyser smukt og overraskende op i rødt eller blåt under deres hurtige retræte.

Author: Ole Andersen


Jeg nåede også at se den lokale guldsmed i parring!

Author: Ole Andersen


Og det er vist samme art..?

Og det er ikke Lille blåpil, som den ligner. Mange tak til Erland R. Nielsen, som leverede navnet: Orthetrum chrysostigma. Englænderne har døbt arten Epaulet Skimmer, efter den lyse "kile" med mørk kant på¨thorax.
Den viser sig forskellige steder i Middelhavsområdet.

Author: Ole Andersen


Duehale - igen!

Author: Ole Andersen


Tidselsommerfuglen manglede ikke.

Author: Ole Andersen


Sådan er "naturkulissen" for flere af mine tyrkiske billeder!
Mit næste trip går til Amazonas/Bolivia, og der slipper jeg nok for at skulle holde øje med gale cyklister. Det var største fare her.
Stranden ved feriebyen, fotograferet fra en båd i bugten. Langs promenaden har man strandsiden ud mod havet, til den modsatte side hoteller og spisesteder. Man kan dårlig se strandpromenaden her. Det er lidt fortættet p.g.a. teleoptik. Men beplantningen var god til afslappet naturfoto! Og så var der altid kort afstand til mad og drikke.

Author: Ole Andersen


Tæger fandt man også...

Author: Ole Andersen


Lad os lige slappe af med en avis

Author: Ole Andersen


Det lykkedes under en timelang indsats at få pottemagerhvepsen i flugten.

Author: Ole Andersen


Endnu en bredpande - Pelopidas thrax. Tak til John Vergo for at få sat navn på dyret.

Author: Ole Andersen


Så har jeg fået hjælp fra Klaus Thommesen, og kan således forsyne den store svirreflue med eget navn: Volucella zonaria. Mange tak.
Englænderne kalder den Hornet Hoverfly, på grund af dens umiddelbare lighed med stor gedehams


En kålsommerfugl i god stand!

Author: Ole AndersenYou must log in to write commentsTo the frontpage        To the Top

About us! | Guidelines | Contact Addresses | Links

© Photos - Authors  |  © Data - Naturephotos.dk  |  © Applications - Joe's Webdesign,  2009-2021 - All rights reserved.
 
eXTReMe Tracker