Online-forening for NaturFotografer Online-forening for NaturFotografer
 
  ©   
Login

Sign up

The Gallery

Gallery "X"

Forums

Articles

NaturePhotos
Photographic

Nikons nye 400/2.8 mere til sport end natur

11/25-2014 at 16:30

Christian Harbou Christian Harbou writes::  Jeg er nok ikke den eneste, der har funderet over om Nikons nye 400/2.8 nu virkelig er så meget bedre, at det kan berettige den enorme nye prisseddel på over 90.000 kroner.
Nikon tager næppe sådan et træk uden at det et eller andet sted kan forsvares. Men der er jo mange elementer i et valg. Der er vægten, der er skarpheden - og så er der de vigtige VR-funktioner.

Jeg fik muligheden for at teste den nye mod den gamle under et besøg hos Goecker. Jeg havde taget mit D800E, et meget solidt Gitzo-stativ med det tunge videohovede og et sæt PocketWizards med. Det sidste for at kunne eksponere trådløst. Hos Goecker gav de mig til gengæld lov til at lege med den nye 400/2.8 samt et godt slidt udlejningseksemplar af den næstnyeste, som efterhånden har været på markedet en rum tid.

Testen var selvfølgelig ikke tilbundsgående på nogen måde. De store spørgsmål for mig har været, om man nu vitterlig kunne opnå yderligere skarphed i forhold til den gamle konge af teleobjektiverne. Den havde trods alt prædikat af at være Nikons næst skarpeste objektiv (næst efter 200/2) (ifølge DxOmark). Jeg ville også gerne få klarhed over, hvad det nye VR-system ville indebære. Med den gamle hæderkronede 400/2.8 har man som bekendt muligheden for at vælge "tripod-mode", men dette begreb er bortfaldet med den nye, dyre model. Hvad ville det betyde? Skulle man opfatte Nikons nye benævnelse "VR sport-mode", som en erstatning for "tripod-mode"?

Så jeg fik objektiverne op på trefoden på skift og fokuserede på en stregkode på en af varerne i butikken (i øvrigt i et vanskeligt elektrisk lys). Jeg fik lavet en række eksponeringer, hvoraf jeg blot viser tre herunder. Der er ikke brugt nogen som helst energi på at skabe et ordentligt billede. Filerne præsenteres desuden helt direkte ud af kamerahuset - ingen ændringer, bortset fra at billederne er croppet ca. 200 pct.

1) Den gamle 400mm med VR på "tripod-mode", 1/60 - f 3.2 - iso 500, billedet croppet ca. 200 pct.

Author: Christian Harbou


2) Den nye 400mm med VR på "normal-mode", 1/60 - f 3.2 - iso 500, billedet croppet ca. 200 pct

Author: Christian Harbou


3) Den nye 400mm med VR på "sport-mode", 1/60 - f 3.2 - iso 500, billedet croppet ca. 200 pct

Author: Christian Harbou


Det fremgår af ovenstående, at det gamle objektiv på tripod-mode klarer sig betydeligt bedre end det nye på både normal- og sport-mode.

At tripod-mode falder bedre ud end normal-mode er nok ikke så underligt. Man skal jo ikke bruge normal-mode på et solidt stativ. At sport-mode imidlertid heller ikke klarer skærerne, det kan jo undre.

Jeg skal tilføje, at jeg gentog min test adskillige gange. Goeckers super flinke ekspedient, der lige havde forklaret mig, at den nye 400mm i hvert fald er 10 pct. bedre og skarpere end den gamle, gloede jo altså noget og bad mig om at lave min test om 3 - 4 gange. Hver gang med det samme resultat.

Jeg tolker imidlertid udfaldet derhen, at Nikon med det nye design (blandt andet en langt kraftigere fod) simpelthen har droppet VR "tripod-mode". Jeg lavede selvfølgelig nogle tests, hvor jeg sammenlignede den nye, helt uden VR, med den gamle på "tripod-mode". Og det var måske unfair at udføre denne test på 1/60 sekund, for den gamle vandt også denne test med komfortabel margin. Men det er yderst tænkeligt, at Nikons nye 400/2.8 kan klare sig fint uden "tripod-mode" i dagslys eller under mere normale lysforhold. Min tanke er, imidlertid, at Nikon har fremstillet deres nye vidunder af en 400mm helt specifikt med sportsfotografernes behov for øje.

Den nye 400mm er, som de fleste sikkert ved, omkring 800 gram lettere end den gamle. Så sportsfotograferne kan få sig en noget mere bekvem arbejdsdag, når de skal rende frem og tilbage langs fodboldbaner med mere. Den synes også umiddelbart at være bedre afballanceret med den langt kraftigere fod og bedre placering af foden. Især placeret på en monopod. Derfor tror jeg også, at det nye objektiv, placeret på en monopod og på VR "sport-mode" vil klare sig fint i sammenligning med det gamle. (Altså den gamle 400mm på en monopod). Det nye VR-system er simpelthen skabt til at udligne rystelser ved panorering. Hvilket sportsfotograferne sikkert vil sukke efter. Men det er så bare ikke helt det, jeg har brug for…

Jo, hvis jeg var til fotojagt på vilde fugle. Og hvis jeg sad ved de kendte træksteder med det nye D810 (med forbedret spejlgang) og panorerede efter fugle i flugt. Men den tilgang til fuglefotografering har jeg sådanset fravalgt, fordi de fleste fugle omkring os allerede er foreviget i form af gode reportage-fotos af et stort udvalg af forskellige fotografer.

Min bagtanke med at investere i en 400/2.8 ville være at gå efter billeder af bedst mulig kvalitet, fra fotoskjul. Jeg oplever, at det mest spændende situationer i fuglenes verden ofte indfinder sig, når lyset er svagt. Derfor valgte jeg også at teste objektivernes VR-system ved en meget langsom lukkertid. Sådanne lukkertider - 1/50, 1/60 eller 1/80 - er jo netop, hvad man mange gange har til rådighed, når man venter på urfuglenes spil, rørhøgenes parring, perleuglens fodring af udfløjne unger, fouragerende skovsnepper etc. etc.

Så alene udfra en test af VR-systemet kom jeg frem til, at den gamle 400/2.8 passer bedre til naturfotografering fra skjul.

Om den nye optik så reelt tegner skarpere end den gamle, eller ikke, det havde jeg ikke mulighed for at teste under de forhold, der var tilstede i Goeckers butik. Jeg fornemmede, at den, alt andet lige, tegner skarpere. Autofokus kører også marginalt hurtigere. Hvis man er til håndholdt fotografering eller fotografering af action med objektivet på en monopod, så er der nok ingen tvivl om, at Nikons nye vidunder har noget ekstra at byde på og giver fotografen nogle fordele. Men, hvis man under alle omstændigheder har tænkt sig at sætte udstyret på en solid trefod, så mener jeg, at den gamle optik simpelthen vinder over den nye og leverer tydeligt bedre resultater.

Den til 93.000 eller den til nu 56.000… Goecker havde tre af de gamle tilbage. Nu er der så kun to….You must log in to write commentsTo the frontpage        To the Top

About us! | Guidelines | Contact Addresses | Links

© Photos - Authors  |  © Data - Naturephotos.dk  |  © Applications - Joe's Webdesign,  2009-2021 - All rights reserved.
 
eXTReMe Tracker