Online-forening for NaturFotografer Online-forening for NaturFotografer
 
  ©   
Login

Sign up

The Gallery

Gallery "X"

Forums

Articles

NaturePhotos
Photographic

Vurdering af billeder på skærm.

02/13-2016 at 13:20

Henry von Würden Henry von Würden writes::  Når du nu kigger billeder på nettet, og måske gerne vil komme med ros eller konstruktiv kritik af billedet, så er der lige et par ting du bør tænke over først.

Den skærm du sider og betragter billederne på er jo din skærm, og ikke den samme som andre ser billedet på, derfor er det heller ikke sikkert du ser det samme som andre..
Med mindre du har styr på ret mange ting, i hvert fald hvis du vil udtale dig objektivt om billedet.

Men subjektivt kan man jo altid syndes om det man ser, eller syndes det er fantastisk at fotografen i det hele taget har fået et sådant billede i kassen, det er altid OK.

Hvis man derimod vil lave en objektiv bedømmelse, skal der være nogenlunde styr på den skærm man kigger på.

Der findes en hurtig metode der kan fortælle dig om det du ser, er nogen lunde rigtig.
Hvis du har et testbillede du ved er rigtig. Kan du åben det og se om det ser rigtig ud.
Testbilledet skal indeholde en gråskala, en farve skala, og nogen billede eksempler, for at det er nemt at se om skærmen er nogenlunde i orden, eller om der lige skal skrues på indstillingerne.

Et sådan test billede kan fuldt lovligt hentes her: http://pixl.dk/download/...til eget brug.
Som du kan se på Pixl hjemme side er det et firma der lever af at holde styr på pixel både farver og opløsning.

Test billedet er for øvrigt også fint til at vurdere sin printer, hvis man arbejder med alternativt papir.

Test billedet har en grå skala øverst, hvor man bør kunne skelne alle nuancer mellem tallene 1 og 99% og den har også en farve skala nederst hvor man kan vurdere om farverne på ens skærm ser fornuftige ud.

De fleste kontor skærme står lidt blålige, da det er mere behageligt når man arbejder med tekst dokumenter en hel dag, men naturligvis mindre godt til billeder..
Det helt rigtige er jo en kalibreret grafisk skærm i kontrollerede omgivelser, så er der bedst mulig styr på tingene, og en sådan skærm koster kun en brøkdel af hvad folk ofre på fotoudstyr.
Skriv om det her: http://www.henryswildpho...

Mange kigger billeder på en tablet eller en bærbar, det kan man også, men kun hvis man ved hvad man gør, sådanne skærme ændre kontrast med betragtnings vinkel, og har ofte meget høj opløsning.
De er derfor bedst til subjektive bedømmelser.

Hvis man vil udtale sig om skarphed, skal man jo kunne se skarpheden som den er, det kræver at man ser billedet i 100% og at man rent faktisk kan se pixel på den skærm størrelse man betragter, jeg har brug for ca 4 pixel pr mm for at kunne se skarphed. Da jeg var 17år kunne jeg se betydelig mindre ting, dengang brugte jeg heller aldrig kikkert

Min grafiske skærm er 24” og har en opløsning på 1920 pix på den lange led, der kan jeg se skarphed med sikkerhed.
På min bærbare skærm der kun er 13” har jeg også 1920 pix på den lange led, der ser tingene meget skarpere ud også selv om de ikke er det.
Jeg kan så vælge at se billederne i 200% i Lightroom, det hjælper, men det er stadig ikke så godt som den store skærm, jeg får ofte valgt nogen billeder på den lille der senere viser sig ikke at være skarpe når de kommer over på den store skærm.

Den lille bærbare kører Windows 10, og hvis man ser efter, sørger Windows 10 for at du ser alting i 150% størrelse på så små skærme, da du ellers ikke kan se teksten på skærmen.
Lys styrke og dermed farvegengivelsen ændrer sig også afhængig af om den bærbare køre på oplader eller batteri, også selv om man forsøger at indstille det ens.
Det med 150% gælder også billede visning, med mindre du åbner billederne i Photoshop eller lignende prof SW der styrer den slags indstillinger selv og ved at man har brug for at vide hvad man ser.

Det var 3 ting:
Lys og mørke vurdering -> Kræver at du kan skelne hele gråskalaen.
Farve vurdering -> Kræver at din skærm viser farver korrekt.
Skarphed -> Kræver billedet vist i pixel opløsning og at skærmen ikke har større opløsning end dine øjne.


Håber skrivet her kan bruges til at gøre NP et bedre sted.You must log in to write commentsTo the frontpage        To the Top

About us! | Guidelines | Contact Addresses | Links

© Photos - Authors  |  © Data - Naturephotos.dk  |  © Applications - Joe's Webdesign,  2009-2021 - All rights reserved.
 
eXTReMe Tracker