Online-forening for NaturFotografer Online-forening for NaturFotografer
 
  ©   
Login

Sign up

The Gallery

Gallery "X"

Forums

Articles

NaturePhotos
Photographic

How to cut glass.

03/06-2011 at 13:29

Jens Stolt Jens Stolt writes::  Forleden havde vi en tråd om fotografering af vanddyr i akvarier, og vi talte om hvordan man laver sådant et akvarium.

Her følger en artikel om hvordan man skærer glas til et hjemmebygget akvarium.

Here goes:

Man har brug for nogle remedier:
1. En klud og en flaske sprit.
2. En lineal eller et målebånd.
3. En glasskærer. En såkaldt glarmester diamant.
4. En vinkel.
5. Noget der er lige, som man kan bruge til at skære efter. Jeg bruger linealens bagside.
6. En arbejdstegning, der på forhånd har beregnet glassenes størrelse. Det er vigtigt at tage hensyn til glassets og fugens tykkelse. Jeg har lavet et regneark til denne beregning. http://www.stolt.dk/res/v...
7. Og så har man selvfølgelig brug for noget glas. Det kan man finde alle vegne, især på genbrugser, og har man først lært at skære det, viser det sig at det er en meget nyttig ting at kunne.

Alle fotos: Aynia Brennan.
Author: Jens Stolt

Glasskæreren, eller "Glarmester diamanten", har ikke noget med diamant at gøre, men er et skarpt stål hjul af meget hårdt stål.
Den skærer ikke noget, men man overfører et præcist tryk til glasset, som laver en lille brud i glassets overflade. En serie sådanne brud laver en ridse hen over glasset. Man tilføjer altså glasset en linie af trykskader.
Trykskaderne er overfladiske, og det er vigtigt at man ved at hamre på linien får småskaderne til at forplante sig i dybden.

Værktøjet virker ved at placere en trykskade et bestemt sted, det udnytter man til at knække glasset langs en linie af brudskader.
Man kan bruge andre ting end det klassiske værktøj for at lave en linie med trykskader. Jeg har fx brugt murbor, panserbrydende projektiler af wolfram, fundet på Melby Overdrev og flintesten.
Men hjulet er smart, det kører bare derud af og er designet til at man kan lægge et stort pres ned i bruddet, når man holder værktøjet oppe i sin hule hånd.
Det er vigtigt at smøre hjulet, så det kører rundt og at smøre glasset med sprit.
Tykt og vanskeligt glas, smører man med petroleum i gode mængder.

Glas er jo egentligt flydende, og meget gammelt glas har bølger i sig ligesom i havet, det kan man høre, når man skærer. Glas kan også være fuld af urenheder fx sand indefrosset i overfladen, og så slides hjulet hurtigt.
Mest problematisk er glas med spændinger. Fx vil glas fra gamle store vinduer gerne følge sin egen vilje og knække i mærkelige retninger.
Man kan se glassets spændinger ved at kikke på reflektionerne.
På værktøjet på billedet er der flere hjul. Man kan skifte, når de er slidt. Det aktive hjul ses oven over nr. 3.

Værktøjet er et specialiseret multi tool. Det kan skære, det er en lille hammer og det kan knække småstykker. Håndtaget har en kileform, der bruges til at knække glasset.


Author: Jens Stolt


Inden man skærer, rengører man glasset med sprit og smører hjulet med vd 40 eller petroleum.
Ved alvorlige arbejder sørger man for at lægge en film af petroleum på glasset således at hjulet kan løbe jævnt og ikke bliver overophedet i spidsen, hvor trykket er stort på et meget lille sted.

Et slidt og ødelagt hjul kører ujævnt, og man kan høre det knase og hoppe. Det skal sige en ensartet lyd, som når man river et lagen itu.

Author: Jens Stolt


Når man skal skære skal man bruge kræfter. Man skal trykke hårdt. Ikke noget med kvindeligt touch eller noget, -der skal tryk på. Jo tykkere glas, jo mere tryk, men selvfølgelig skal man ikke smadre glasset ved at mase løs.

Man skal kunne fastholde trykket langs hele linien, ikke noget med mere tryk, når man starter, og så slappe af.

Derfor placeres glasskæreren oppe i den hule hånd, låst af tommelfingerens muskel og man presser nedad så lodret som muligt.

Hvis ikke glasset ligger på et fladt og helst et lidt fleksibelt underlag, vil man med presset skabe trykskader over ujævnhederne. Et søm i en plade vil være ret uheldig. Det er på ujævnt underlag at gammelt glas med spændinger viser sine dårlige sider.

Her ses hvordan glasskæreren føres langs med linealen.


Author: Jens Stolt


Når man har skåret, kommer det vigtigste. Man hamrer.

HAMRER!

Man bruger glasskæreren som hammer og hamrer langs linien, med ca 1 cm mellemrum.
Dette for at få de små brud til at forplante sig i dybden. Man kan se effekten af hammerslagene på de musklede brud på det knækkede glas.

Hamringen er en forudsætning for at kunne knække glasset, og man skal ikke sjuske ret meget med den.


Author: Jens Stolt


Et billede mere, der viser, hvordan man hamrer:


Author: Jens Stolt


Når man har hamret hen langs linien placeres værktøjet under glasset. Det er kileformet og ved at lægge det under linien, udvælger man et punkt hvor man kan tilføje tryk.

Author: Jens Stolt


Med tommelfingrene, lægger man så et tryk på hver side af ridsen.
Man øger presset til glasset knækker. Der skal ikke så meget til.

Knak, siger det, og glasset knækker langs ridsen. Det føles godt.

Author: Jens Stolt


Og vupti. man har et stykke glas.
Det er nemt nok at skære og knække glas. Det er derimod meget svært at være præcis i opmålinger og snit.
Det ved glarmestre og tømrere godt, og derfor er der somregel 5-10 mm fribord i de fleste vindues sammenhænge. Det skjules med lister, fugemasse og kit.

Men det er der ikke med akvarier!
Til akvarier, er det vigtigt at man beregner størrelsen af de enkelte glas og laver en opstilling og en procedure, så man kan få glassene ens i højde og bredde.
Fx er det måske ligemeget om ens akvarier præcise i bredden, bare de er lige høje.

Author: Jens Stolt


Det kniber mig at få samlet akvariet, for pigen har fundet ud af at glasset er interessant, og hun er rendt med det ene stykke.

Author: Jens StoltYou must log in to write commentsTo the frontpage        To the Top

About us! | Guidelines | Contact Addresses | Links

© Photos - Authors  |  © Data - Naturephotos.dk  |  © Applications - Joe's Webdesign,  2009-2021 - All rights reserved.
 
eXTReMe Tracker